Aan de Herenstraat 29 ligt de toegangspoort tot het Weeshuis, het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. De bouw van dit weeshuis in 1560 werd gefinancierd uit de nalatenschap van Elisabeth, Vrouwe van Culemborg, gehuwd met Anthonis van Lalaing en overleden op 9 december 1555. Oorspronkelijk werd het huis voor 24 jongens en 24 meisjes ingericht. Achter het weeshuis ligt een tuin die zich uitstrekt tot aan de oude, oorspronkelijke stadsmuur. Op meerdere plekken vinden we de letters A en E terug. De A staat voor Anthonis en de E voor Elisabeth. Toen in 1952 de laatste wezen uit het Weeshuis vertrokken, verloor het pand de oorspronkelijke functie.

Na de grondige verbouwing in 2013 zijn in het pand de bibliotheek, de volksuniversiteit, het museum en het Weescafé gevestigd.

Zaterdag

10.00 uur – 17.00 uur: geopend, gratis toegang. Vanaf 12.30 – 15.00 uur zijn er docenten van de Volksuniversiteit West Betuwe aanwezig die u informatie kunnen geven over het cursusaanbod.

Ook het Weescafé is geopend. Lekker even bijkomen in de oude weeshuiskeuken of de idyllische ommuurde tuin. Speciale aanbieding tijdens Open Monumentendag: Molenmentale koek met koffie of thee voor € 3,95.

13.00 en 15.00 uur: Tijdens een speciale rondleiding geeft Het Weeshuis al zijn geheimen prijs: de namen die de weeskinderen stiekem op de balken schreven, de sporen van de verwoestende storm in 1856 toen het huis zijn dak verloor, de verdwenen bijgebouwen en de kapel waarin eeuwenlang de aardappelen lagen. Opgave op 9 september bij de museumbalie.

14.00 – 15.30 uur: Schrijfworkshop ‘creëer een personage’ in de bibliotheek. Centraal staat Elisabeth van Culemborg, de laatste vrouwe van de heerlijkheid Culemborg. We laten onze fantasie de vrije loop en maken een portret van deze vrouw uit de 16e eeuw. Ook zal zij figureren in een door jou geschreven scene. Dit doen we met behulp van associatieoefeningen en inzet van al onze zintuigen. Kosten: € 25,00.

Auteur Inge van der Krabben debuteerde in 2015 met de roman ‘Tot waar we kijken kunnen’ bij Ambo|Anthos en werkt aan haar tweede roman.

Meer informatie en opgave deelneming: www.bibliotheekrivierenland.nl

13.00 – 16.00 uur: De bekende Nederlandse taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt zaterdag 9 september van 13.00 tot 16:00 uur naar Het Weeshuis om oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels voor het publiek op hun waarde schatten. Kosten: € 5,00 per taxatie.

Meer informatie: www.bibliotheekrivierenland.nl

Zondag

11.00 uur – 17.00 uur: geopend, gratis toegang. Ook het Weescafé is geopend. Lekker even bijkomen in de oude weeshuiskeuken of de idyllische ommuurde tuin. Speciale aanbieding tijdens Open Monumentendag: Molenmentale koek met koffie of thee voor € 3,95.

13.00 en 15.00 uur: Tijdens een speciale rondleiding geeft Het Weeshuis al zijn geheimen prijs: de namen die de weeskinderen stiekem op de balken schreven, de sporen van de verwoestende storm in 1856 toen het huis zijn dak verloor, de verdwenen bijgebouwen en de kapel waarin eeuwenlang de aardappelen lagen. Er is plaats voor maximaal 20 personen. Opgave op 10 september bij de museumbalie.

14.00 uur – 16.00 uur: locatie voor de pianowandeling.

Bekijk meer monumenten