Aan de Markt staat de Rooms Katholieke Barbarakerk. Deze werd tussen 1884 en 1887 gebouwd naar een ontwerp van architect P.J. van Genk. Het is een driebeukige kruisbasiliek in zogenaamde neogotische stijl. De toren is aan de voorgevel uit het midden geplaatst. Het oorspronkelijk gepolychromeerde interieur is in 1948 overgeschilderd. Het gehele interieur werd in de 80-er jaren gemoderniseerd. Het monumentale orgel werd in 1861 gekocht bij de Utrechtse orgelbouwer Witt-Bätz. In 1578 werd de oude St. Barbarakerk (de huidige Grote of Barbarakerk, nummer 8 op de plattegrond) aan de rooms-katholieken ontnomen en aan de protestanten toegewezen. De katholieken beschikten toen over twee schuilkerken, één aan de Varkensmarkt die later aan de oud-katholieken toekwam, en één sedert 1628 in de Papenhoek.

Vanuit deze tweede statie groeide de huidige parochie. Omdat de statie werd bediend door Jezuïeten, werd deze de Paterskerk genoemd. In de Maria Kapel bevindt zich een prachtige houten Maria Immaculata. Het beeld is uit lindenhout gesneden in de 18e eeuw. In de Dag-kapel hangt een prachtig schilderij, de Genadestoel genaamd. Dit schilderij is in 1682 vervaardigd door J. Cossiers, een leerling van P. Rubens. Tot slot staat er in de kerk een zeer bezienswaardige mahoniehouten ronde Taber Nakel. Deze heeft een hoekzuiltjes met Ionische kapitelen van messing.

Zaterdag

10.00 – 17.00 uur: boekenmarkt, fruit, kalebassen en jam en enveloppen voor diverse prijzen. De opbrengst is voor onderhoud van de kerk.

11.00 uur: orgelspel

12.00 uur: Het Angelus-klokje luidt voor de boeren en burgers en buitenlui. Vroeger was het de gewoonte om de boeren op het land er aan te helpen herinneren dat ze hun middag gebed moesten doen. In het gebed werd de menswording van Jezus Christus uit Maria herdacht. Het klokje klonk elke dag rond het middag uur.

12.30 uur: optreden Vrouwenkoor Otherwise

Zondag

Gesloten (wel kerkdienst)

Bekijk meer monumenten