Achter de Vismarkt 8 is één van de sfeervolle en pittoreske pandjes in dit straatje met diverse andere gemeentelijke monumenten. Feitelijk is het een straatje naast de Vismarkteen rijksmonument. De voormalige pakhuizen en werkplaatsen zijn de achterkant van de merendeels statige bebouwing aan de Havendijk 7 tot en met 23, één van de uitvalswegen van de oude stad Culemborg, een beschermd stadsgezicht. Achter de Vismarkt levert een bont schouwspel op van één- tot tweelaagse bebouwing onder mansardedaken, wolf- en zadeldaken, gedekt met oudhollandse dakpannen. Sommige panden hebben een 18e eeuwse kern, het merendeel van de panden dateert uit de 19e eeuw. Het rijtje wordt doorbroken door de smalle Molensteeg.

De naam verwijst naar de molenromp, in gebruik als woonhuis, een ander gemeentelijk monument dat zich op enige afstand van het rijtje pakhuizen bevindt. Alle panden hebben inmiddels een nieuwe functie gekregen, veel zijn in gebruik als kantoor. Achter de Vismarkt 8 is een gemeentelijk monument dat in 2011 is verbouwd en aangepast aan de wensen van de bewoonster, met behoud van de authentieke uitstraling.

Het is, boven de gepleisterde plint, een bakstenen twee laags pandje onder mansardekap met zwarte oudhollandse dakpannen, afgezet door een wit geschilderde houten windveer met makelaar. De deuren zijn fris rood, de ramen zijn wit en de kleine roeden vensters donkergrijs. Hier heeft mevrouw Pietie Visser haar ‘Pakhuis vol Verhalen’, herkenbaar aan het fraaie uithangbord. Eén van die verhalen is dat van de gebruikers, zoals het naaiatelier/stoffeerderij van de familie Dingemans hier ooit gevestigd was.

Zaterdag

Gesloten. Van buiten te bezichtigen.

Zondag

Gesloten. Van buiten te bezichtigen.

Bekijk meer monumenten