Rond 1530 was Culemborg een voor die tijd flinke stad van 3500 inwoners. Daarbij paste een groter stadhuis aan de Markt. Met een lening van Anthonis van Lalaing en zijn echtgenote Elisabeth van Culemborg werd in 1534 het nieuwe stadhuis gebouwd in de stijl van de Brabantse gotiek, naar een ontwerp van Rombout II Keldermans, telg uit een vermaard bouwmeestersgeslacht en persoonlijk architect van keizer Karel V. 

De schouw in de Schepenkamer is een gerestaureerde rococo schoorsteenmantel uit de 18e eeuw met beeldhouwwerk van Walter Pompe.

Aan de rechterkant van het bordes bevindt zich op de hoek de kaak (schandpaal). Hier werden bij voorkeur op drukbezochte marktdagen gestraften ‘aan de kaak gesteld’.

Tot 1519 stonden er visbanken op de Oude Vismarkt. Hier hakten de visvrouwen proost Jan van Buren in mootjes, toen hij met zijn leger op Sint-Emerentiadag (23 januari) in 1428 Culemborg was binnengevallen. Het houtsnijwerk in de zijdeur van het stadhuis aan de Oude Vismarkt 6 herinnert nog aan deze bloedige gebeurtenis.

In 2004 – 2005 is het stadhuis volledig gerestaureerd en in 2010-2011 is ook het interieur opgeknapt. Gelijktijdig werd de vleugel aan de Oude Vismarkt gemoderniseerd. Daarbij is de 15de eeuwse waag weer zichtbaar gemaakt.

Tijdens (en na) Open Monumentendag kunt u genieten van een bijzondere fotoselectie over de Culemborgse samenleving in de jaren 1950 – 1995.

 

Culemborg in de 20e eeuw

1 september tot en met 16 september 2018 (niet open op do. 6 september).

Het bestuur van de stichting Culemborg 700 heeft, in samenwerking met Arnold Verschoor (voormalig hoofdredacteur van de Culemborgse Courant), een speciale tentoonstelling gemaakt.

Deze tentoonstelling brengt niet alleen Culemborg in beeld, maar ook de Culemborger die iets heeft betekend voor de stad. Het is een unieke tentoonstelling voor iedereen die Culemborg een warm hart toedraagt. Basis voor de tentoonstelling is het enorme archief van gepubliceerde en niet gepubliceerde foto’s van de Culemborgse Courant.

Doelstelling van deze tentoonstelling is om de recente geschiedenis te laten zien van de stad maar ook van zijn inwoners: gewone en buitengewone stadsgenoten, Culemborgers en Kuilenborgers, het Culemborgse bedrijfsleven, de plaatselijke politiek en een aantal keren van het bezoek van de Koninklijke familie in Culemborg.

Het bijzondere van de tentoonstelling zijn niet alleen de geplaatste foto’s en onderwerpen uit de Culemborgse Courant van toen, maar juist ook de opnames die voor reportages wel ruimschoots zijn gemaakt, maar door ruimtegebrek de krant niet hebben gehaald.

Herkenbare historie, scherp en op indrukwekkend grootformaat foto’s te zien in het Stadhuis.

Openingstijden:
Maandag                      13.00 – 17.00 uur
Dinsdag – vrijdag          10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag      12.00 – 16.00 uur

 

 

 

 

 

 

Zaterdag

Nog niet bekend.

Zondag

Nog niet bekend.

Bekijk meer monumenten